Cement dekvloeren

Een goede cement dekvloer is een ondervloer waar prima een goede beton cire vloer op kan worden aangebracht. Wel zijn er verschillende voorbereidingen mogelijk om een zo stabiel mogelijke cement dekvloer aan te leggen

Dilataties in de cement dekvloer: Dilataties zijn scheidingen in de vloer die het werken van de vloer op kunnen vangen. Ze geven de vloer ruimte om te bewegen. Vaak worden dilataties in een cementdekvloer aangebracht bij de overgang van de ene naar de andere kamer. De dilataties worden bepaald door degene die de cementdekvloer aanbrengt

Kantstroken rondom de cement dekvloer (met name bij vloerverwarming): Kantstroken/isolatieband wordt rondom de cement dekvloer aangebracht. Deze voorkomen koudebruggen (bijv. bij kozijnen naar buiten) en geluidsbruggen. Ook zorgen kantstroken dat de dekvloer kan werken (krimpen/uitzetten) zonder scheurvorming. De dekvloer zit dan niet aan de wand vastgeplakt.

Wapeningsnet in de cementdekvloer: Een wapeningsnet is een rooster van staaldraad of glasvezel. Als het wapeningsnet in de cementdekvloer wordt verwerkt, maakt dat de vloer extra sterk. Een net van glasvezels roest niet. Een wapeningsnet zorgt met name voor stijfheid van de cement dekvloer en wordt daarom met name ook bij zwevende cement dekvloeren toegepast.

Wapeningsvezels in de cementdekvloer: Wapeningsvezels zijn kleine draadjes (meestal glasvezel of carbonvezels) die worden toegevoegd aan de cement mortel. Deze vezels zorgen net als een wapeningsnet voor een betere interne verbinding in de cement dekvloer. Hierdoor wordt het geheel minder gevoelig voor scheurvorming, ook wordt het schokbestendiger. Wapeningsvezels zonder een wapeningsnet zorgen niet voor stijfheid over een langere lengte.

Folie op de cementdekvloer: Een cementdekvloer heeft vocht nodig om uit te harden. Indien er na het smeren een folie op de cementdekvloer, wordt gelegd dan houdt die vloer het vocht een tijdje vast. Dat zorgt voor een betere en stabielere vloer. Gemiddeld kunt u na zo’n twee weken de folie er weer af halen. Let wel: de tijd de folie op de cementdekvloer ligt, telt officieel niet mee als droogtijd.

Plastificerende hulpstof in de cementdekvloer: Het toevoegen van plastificerende hulpstoffen heeft verschillende voordelen. De hulpstoffen geven een betere vloerverdichting, ze maken de vloer ‘vaster’. Ook worden de risico’s van scheur- en holtevorming in de cementdekvloer geminimaliseerd omdat de mortel beduidend sterker wordt, dit resulteert in een hogere druksterkte en buigtreksterkte.