FAQ : Veel gestelde vragen

BADKAMERS

Is Beton Ciré waterdicht ?

Beton Ciré is een hydrofoob materiaal, dat wil zeggen dat het een waterafstotende werking heeft. Het wordt in badkamers wel waterdicht afgewerkt met waterdichte coating. Onze badkamer pakketten zijn uiteraard waterdicht om uw badkamer wanden mee af te werken.

Moet ik de hoeken in de badkamer kitten na het aanbrengen van Beton Ciré?

Ja, alle inwendige hoeken dienen 9 dagen na het aanbrengen van het Beton Ciré deugdelijk te worden voorzien van zuurvrije siliconenkit. Ook rondom leidingen dient er gekit te worden, met name in de natte cel is dat belangrijk.

Wanneer mag ik de douche gaan gebruiken?

10 dagen na het aanbrengen van de beton ciré afwerking en coatings zijn de lagen volledig doorgehard. (10 dagen na de laatste werkdag)

Hoe maak ik Beton Ciré in de badkamer schoon ?

In de badkamer maakt u schoon met milde reinigingsmiddelen zoals bijvoorbeeld groene zeep.

Kan beton ciré over de bestaande tegels worden aangebracht ?

Ja, als ze goed vastzitten kan er over tegels heen worden gewerkt, dat geldt voor zowel een wand als vloer. Wel moet er dan eerst een dekkende uitvlak laag worden aangebracht vanwege de voegen en/of structuur van de tegels. Bij badkamerwanden wordt dat gedaan met een watervaste stuclaag.

Met welk materiaal dient een ondergrond uitgevlakt te worden in de badkamer ?

Voor het uitvlakken adviseren wij een watervaste stucmortel te gebruiken, zoals de 955 . U kunt ook mortels gebruiken zoals Ardex R1, Knauff AquaStuc et cetera.

Een zo vlak mogelijke ondergrond zorgt voor het beste resultaat. Voor stucwerk geldt dat een sausklare ondergrond dan het beste is, groep 0 of groep 1 van de NOA richtlijnen. Is het niveau van lagere kwaliteit dan zullen er veelal voorbewerkingen nodig zijn zoals bijvoorbeeld schuren, voorstrijk of kleurprimer.

VLOEREN

Ik heb vloerverwarming in mijn woning, kan dat met Beton Ciré?

Dat kan zeker, een beton ciré vloer is een ideaal product voor vloerverwarming. Het heeft een zeer geringe dikte en bestaat uit warmte geleidende materialen,. Hierdoor is nauwelijks sprake van warmteverlies of warmtevertraging. Het wordt dus snel en goed warm. Het is ook geschikt voor vloerkoeling. Er gelden wel een aantal spelregels voor nieuwe systemen en de ingebruikname van het vloerverwarmingssysteem. Die vindt u hier

Kan beton ciré over de bestaande vloertegels worden aangebracht ?

Ja, als ze goed vastzitten kan er over tegels heen worden gewerkt, dat geldt voor zowel een wand als vloer. Wel moet er dan eerst een dekkende uitvlak laag worden aangebracht vanwege de voegen en/of structuur van de tegels. Tegels vloeren worden daarom altijd eerst geëgaliseerd. Deze informatie geldt voor zowel keramische als natuursteen tegels.

Kan beton ciré op een bestaande gietvloer, epoxy grindvloer, marmoleum of verlijmd pvc worden aangebracht ?

Ja, als het goed vastzit kan er over al deze vloeren een nieuwe Beton Ciré vloer worden aangebracht. Afhankelijk van de vloer zal er eventueel eerst geëgaliseerd worden.

Over welke vloeren kan Beton Ciré niet worden aangebracht ?

Boncreat Beton Ciré is niet geschikt voor op parketvloeren en niet voor alle zwevend (los) gelegde vloeren zoals laminaat, zwevend gelegd PVC, vinyl et cetera. De meeste van deze vloeren kunnen wel eenvoudig worden verwijderd.

Zijn de vloeren ook geschikt voor over houten constructievloeren zoals deze in oudere woningen liggen ?

Helaas kunnen de vloeren niet over houten constructievloeren worden aangebracht, dit komt door de vering van die vloer en de werking van het hout.

Kunnen er krassen of deuken in de vloer komen?

Net als in iedere vloer kunnen in een Beton Ciré vloer ook deuken en krassen ontstaan, bijvoorbeeld als u iets laat vallen. Een beton ciré vloer is zoals alle andere harde vloeren geen volledig krasvrije of deukvrije vloer. U dient daarom bijvoorbeeld wel goede viltjes toe te passen onder bewegende meubelstukken. De door ons geadviseerde viltjes zijn de viltjes van scratchnomore. Vervang viltjes ook tijdig en zorg dat er geen zand onder viltjes kan komen. Ook huisdieren zoals bijvoorbeeld grote honden kunnen krassen in de vloer maken, bijvoorbeeld als ze spelen.

Voorkom ook dat er zand in uw woning terechtkomt door een goede mat neer te leggen bij iedere entree van een woning. Zeker bij nieuwbouw woningen waar de wijk nog niet klaar is en er veel zand in de omgeving is, is dat zeer belangrijk.

Oppervlakkige lakkrasjes zijn in het begin wittig van kleur, deze zullen vervagen en verdwijnen, deze krasjes zijn meer zichtbaar in een donkere vloer.

Hoe onderhoud ik een Beton Ciré vloer ?

Het schoonmaken van een vloer en overige beton ciré oppervlaktes doet u met een PH neutrale reiniger. Voorkom schurende bewegingen. Oppervlakkige krasjes kunt u verwijderen met een polish. U vindt onderhoudsmiddelen voor het periodieke onderhoud in onze webshop.

WANDEN NIET NATTE RUIMTES

Met welke kit moeten de inwendige hoeken worden afgekit ?

In niet natte ruimtes kunt u de inwendige hoeken en wand plafond aansluiting afkitten met een siliconenkit in kleur. Dat doet u nadat het Boncreat is aangebracht. Wij raden het gebruik van een acrylaat kit af, deze droogt a verloop van tijd vaak uit en zal dan scheuren.

Hoe vlak moeten de wanden zijn voordat het kan worden afgewerkt met Boncreat ?

Een zo vlak mogelijke ondergrond zorgt voor het beste resultaat. Voor stucwerk geldt dat een sausklare ondergrond dan het beste is, groep 0 of groep 1 van de NOA richtlijnen. Is het niveau van lagere kwaliteit dan zullen er veelal voorbewerkingen nodig zijn zoals bijvoorbeeld schuren, voorstrijk of kleurprimer.

TRAPPEN

Ik heb een houten trap kan het Beton Ciré daar op worden aangebracht ?

Ja, een normale houten trap bestaat uit losse in elkaar geschoven onderdelen die een bepaalde mate van beweging/vering hebben. Daarbij ontstaan spanningen op de inwendige hoeken. Door het beton ciré op die plekken los van elkaar te houden blijft het Beton Ciré goed zitten. Inwendige hoeken kunnen indien nodig gekit worden.

Hoe slijtvast is Beton Ciré op de trap?

Het Beton Ciré wordt op de trap slijtvast afgewerkt met Boncreat 2K PU coating, deze coating beschermt de trap tegen doorslijten.

Wanneer kunnen de zijkanten geschilderd worden en moeten de naden afgekit worden?

Ons advies is om de zijkanten na het aanbrengen van het Boncreat te schilderen en dan de inwendige hoeken af te kitten.

AANRECHTBLADEN

Is Beton Ciré geschikt voor een aanrechtblad?

Ja, Beton Ciré is geschikt voor een aanrechtblad. De gebruikskwaliteit van een Beton Ciré aanrechtblad kunt u het beste vergelijken met bijvoorbeeld een natuursteen of houten aanrechtblad.

Kan het Beton Ciré ook achter de kookplaat worden aangebracht ?

Ja dat kan, het Beton Ciré wordt op aanrechtbladen en achter wanden afgewerkt met een beschermlaag: Boncreat Ecosealer, deze voorkomt dat vet en/of andere vlekjes in het Beton Ciré trekken. U kunt dat gewoon tijdig schoon maken.

Hoe maak ik een Beton Ciré aanrechtblad schoon ?

Schoonmaken doet u gewoon met normale milde schoonmaakmiddelen, zoals een normaal sopje, gebruik nooit agressieve middelen en maak geen schurende bewegingen.

Hoe onderhoud ik een Beton Ciré aanrechtblad. ?

Een Beton Ciré aanrechtblad onderhoud u met Boncreat EcoSealer, hiermee versterkt u de beschermlaag. Dit product kunt u aanschaffen via onze webshop.

Mag ik een hete pan op mijn Beton Ciré aanrechtblad zetten?

Wij adviseren dat niet te doen, het Beton Ciré is daar niet geschikt voor.

Mag ik mijn Beton Ciré aanrechtblad als snijplank gebruiken ?

Wij adviseren dat niet te doen, dat kan tot schade leiden.

Moet ik mijn aanrechtblad afkitten?

Ja, de aansluitingen naar wanden et cetera dienen altijd deugdelijk gekit te worden met een zuurvrije siliconenkit.

ALGEMENE VRAGEN

Is Beton Ciré net zo hard als Beton?

Nee, Beton Ciré is geen beton en is dus ook niet zo hard als beton, Beton Ciré heeft niet dezelfde eigenschappen als Beton. Wel is Beton Ciré een hard materiaal welk geschikt is voor vloeren, meubels badkamers trappen et cetera, maar je kan er geen brug of flatgebouw mee bouwen zoals je met Beton zou kunnen.

Kan het Beton Ciré gaan scheuren ?

Ons Beton Ciré is zo gemaakt dat ze uit zichzelf nooit zal scheuren, ons Beton Ciré is nadat het is gedroogd een inert materiaal, dat wil zeggen dat het dan niet meer uitzet of krimpt. Als de ondergrond niet scheurt dan scheurt het Beton Ciré ook niet. Wat echter wel kan voorkomen is dat de ondergrond waarop het Beton Ciré wordt aangebracht wel scheurt en dat deze dan dusdanig scheurt dat het Beton Ciré mee wordt genomen in die beweging. Daarom is een goede stabiele ondergrond en voorbereiding van de ondergrond erg belangrijk. Om dit zoveel mogelijk op te kunnen vangen heeft het Beton Ciré zelf een mate van elasticiteit en wordt er op bijvoorbeeld cement dekvloeren veelal eerst een BC Flex laag aangebracht, deze laag is scheuroverbruggend en scheurremmend. BC Flex minimaliseert de kans op scheurvorming vanuit de ondergrond. Deze laag kan ook op wanden worden toegepast, ook in de badkamer.

Beton Flow vloeren zijn spanningsarme vloeren, dat betekent dat in de Beton Flow vloer wel kleine krimpscheurtjes kunnen ontstaan. Deze vloeren zijn het meest verwant aan de echt dikke Beton Vloer waarbij dat ook gebeurt.

Hoe maak ik Beton Ciré schoon ?

Het schoonmaken in de badkamer kunt u doen met groene zeep, dat is een mild middel. Gebruik nooit agressieve middelen zoals bijvoorbeeld antikal of chloor. Het schoonmaken van een vloer en overige beton ciré oppervlaktes doet u met een PH neutrale reiniger. Voorkom schurende bewegingen. Oppervlakkige krasjes kunt u verwijderen met een polish. U vindt onderhoudsmiddelen in onze webshop.

Is Beton ciré helemaal vlak ?

Het Beton Ciré is nooit helemaal vlak, oneffenheden zijn altijd onderdeel van het geheel. Het materiaal kan bewust stoer en robuust worden aangebracht of zo vlak mogelijk, het is echter nimmer volledig vlak. Het wordt met de hand middels een spaan aangebracht hierdoor is er altijd een spaanslag aanwezig, dat is de charme van het product.

Hoe dik is het Beton Ciré ?

Het Beton Ciré heeft een dikte van circa 0.5- tot 1,5 mm. Dit is mede afhankelijk van de gekozen variant en het smeerbeeld. Het fijnere Venetiaans Beton zal veelal gemiddeld dunner zijn en de Acoustische variant zal bijvoorbeeld gemiddeld wat dikker zijn. De daadwerkelijke opbouwdikte zal veelal echter afwijken omdat er altijd voorlagen nodig zijn, bij een vloer dient er vrijwel altijd eerst geëgaliseerd te worden (2-3 mm) Ook badkamer wanden dienen veelal eerst uitgevlakt te worden met een watervaste stuclaag. U kunt in de meeste gevallen uitgaan van een systeemopbouw van circa 2 tot 4 mm.

Zit er cement in Boncreat Beton Ciré ?

Nee, aan het Beton Ciré van Boncreat is geen cement meer toegevoegd. Bij de doorontwikkeling van Boncreat Beton Ciré is in 2013 het ingrediënt Cement weggelaten. Bij de productie van Cement komt namelijk enorm veel CO-2 vrij. Ruim 5 % van de wereldwijde menselijke CO-2 uitstoot komt voor rekening van de Cement industrie. Het zoeken naar niet vervuilende alternatieven daarvoor is derhalve essentieel.

DOE-HET-ZELF VRAGEN

Kan ik het Beton Ciré zelf verwerken zonder stuc ervaring?

Ja, onze materialen zijn vrijwel allemaal kant en klare producten waar je zonder te mengen direct mee kan werken. Zeker na het volgen van 1 van onze workshops kan vrijwel iedere handige doe het zelver een mooie badkamer, vloer, wand, meubel of trap afwerken met onze materialen. Op deze website vindt u ook allerlei verwerkingshandleidingen en video’s

Cement dekvloeren

Anhydriet dekvloeren

Opstookprotocol Vloerverwarming

Algemene voorbereiding ondergronden

Video’s aanbrengen Flow vloer, Beton Ciré op wand et cetera